Reder zoekt superjachtbouwers m/v

« OVERZICHT

Jan Bart Verkuyl, CEO, Royal Van Lent & Bart Visser, Projectmanager Infrastructuur, Port of Amsterdam

Al zeker duizend jaar geven scheepsbouwers rond het IJ en de Amstel hun kennis van generatie op generatie door. Wil jij deel uitmaken van de nieuwste generatie? Jachtenbouwer Royal Van Lent bouwt een nieuwe werf in de haven van Amsterdam. En zo ontstaat er in de haven nieuwe werkgelegenheid in een prachtig, specialistisch ambacht: het bouwen van superjachten.

Jullie bouwen een werf in Amsterdam, waar komt het bedrijf dan vandaan?

Jan Bart Verkuyl: We zitten in De Kaag, dat is een eiland tussen Aalsmeer en Leiden. Daar blijven we ook, maar we breiden uit naar Amsterdam. De afgelopen jaren is de vraag naar steeds grotere jachten namelijk toegenomen. Voor zulke grote jachten hebben we in De Kaag niet genoeg plaats. Vandaar dat we besloten om een nieuwe locatie te zoeken.

 

Port of Amsterdam wilde meer bedrijven in de maakindustrie aantrekken. Wij zijn een van de bedrijven die sindsdien aan boord zijn gekomen. In 2019 is onze nieuwe werf klaar.

De haven is zeker blij met de komst van Royal Van Lent in de haven?

Bart Visser: Absoluut! We vinden het geweldig om zo’n indrukwekkend bedrijf in de Amsterdamse haven te verwelkomen. Royal Van Lent maakt 100% Hollands handwerk van topklasse, alles wordt gebouwd door vakmensen. De jachten die hier straks gebouwd worden, gaan naar de meest bijzondere plekken ter wereld, een mooi idee.

 

Maar het meest gelukkig zijn we met de nieuwe banen voor de regio Amsterdam.
De Amsterdamse haven zorgt al voor veel werkgelegenheid, maar dit is weer iets heel anders dan bijvoorbeeld transport en logistiek.

En andersom is de haven voor Royal Van Lent ook een ideale plek, of niet?

Jan Bart: Ja, we zijn er ontzettend trots op dat we straks een werf in Amsterdam hebben. Onze grote jachten kunnen straks goed uitvaren over het IJ. Maar bovenal heeft de stad natuurlijk van oudsher al internationale allure op het gebied van scheepsbouw. Dat draagt ook weer bij aan de aantrekkingskracht van ons bedrijf.

En daar kunnen Amsterdamse botenfans met technisch talent komen werken?

Jan Bart: Ja, graag zelfs. We zoeken onder andere timmermannen, ijzerwerkers, pijpfitters en werktuigbouwers. Op werkenbijfeadship.nl vertellen we er meer over.

 

Je kunt bij ons het vak ook leren. Royal Van Lent werkt onder de naam Feadship samen met een aantal andere specialistische bedrijven in de jachtenbouw. Feadship heeft een bedrijfsschool waar elk jaar een nieuwe lichting scholieren het vak leert. Deze bedrijfsschool is al een aantal keren uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf van Nederland.

Is scheepsbouw typisch iets voor de Amsterdamse haven?

Bart: In de Gouden Eeuw werden hier ook al heel behoorlijke schepen getimmerd, inderdaad. Amsterdam en de Zaan waren toen belangrijke centra voor scheepsbouw. Het was niet voor niets dat tsaar Peter de Grote naar Zaanstad kwam om het vak van scheepstimmerman te leren. En vergeet de schepen niet die op de NDSM-werf werden gebouwd.

 

Dit is een nieuwe loot aan de stam. Als Amsterdammer sta je er misschien niet elke dag bij stil, maar er worden prachtige dingen gemaakt en gedaan in de haven, waar we trots op mogen zijn. En behalve aan schepen kun je hier bijvoorbeeld ook werken aan schoon water, recycling en andere dingen die belangrijk zijn voor de stad.

Wat voor klanten heeft Royal Van Lent?

Jan Bart: Bijna al onze klanten zijn CEO’s van bedrijven over de hele wereld. Succesvolle, hardwerkende zakenmensen. Ze zitten nooit stil, en willen telkens weer nieuwe bedrijven opbouwen. Als ze in het zakenleven zo’n beetje zijn uitgebouwd, dan vinden ze het mooi om actief betrokken te zijn bij de bouw van een jacht.

Kan ik die superjachten straks zien liggen?

Bart: Ja, de werf ligt aan de Basisweg. Als je straks over de Westrandweg rijdt, kun je de schepen zien liggen. De eigenaren van de schepen komen trouwens ook kijken – en als het schip af is, varen ze er de haven mee uit.

 

Ondertussen genieten ze hopelijk nog even van de stad. Een fantastisch schip gebouwd in een fantastische stad, wat wil je nog meer?