De havenwind door je haren

« OVERZICHT

Rolf Steenwinkel, Directeur Amsterdam Energie & Robin Schipper, Commercieel Manager, Port of Amsterdam

Wind - als je er vaak tegenin fietst, ben je er misschien geen liefhebber van. Tenzij er met die wind duurzame energie wordt opgewekt voor jouw huis. Zoals in de haven van Amsterdam. Via Amsterdam Energie kun je nu föhnen, stofzuigen en tv-kijken op Havenwind.

Windenergie uit de haven, hoe is dat idee ontstaan?

Rolf Steenwinkel: Wij van Amsterdam Energie willen graag dat energie van lokale, duurzame energiebronnen komt. Want hoe dichter je bij de bron energie gebruikt, des te minder er verloren gaat. Dat komt omdat stroomkabels een lichte weerstand hebben bij het geleiden van stroom. Daarom zijn korte verbindingen beter. Als die elektriciteit dan ook nog eens duurzaam is opgewekt, is de milieuwinst maximaal.

Dus de Amsterdamse haven heeft eigen windmolens?

Robin Schipper: Ja, Port of Amsterdam wil actief bijdragen aan het opwekken van duurzame energie. Samen met Eneco zijn wij eigenaar van negen windturbines in het havengebied. Daarmee genereren we 50 gigawattuur elektriciteit per jaar. De stroom van die windmolens noemen we Havenwind.

Kan ik ook stroom van Havenwind krijgen?

Rolf: Ja, graag zelfs! Met 20 procent van de opgewekte energie kunnen we 4.000 huishoudens van stroom voorzien. Die stroom kun je als particulier afnemen via Amsterdam Energie. De overige 80 procent leveren we aan bedrijven in de haven.

En hoe kom ik dan aan Havenwind?

Rolf: Overstappen naar een ander energiebedrijf kan al jaren, en wij zijn zo’n energiebedrijf. Het is een kwestie van naar amsterdamenergie.nl gaan en aangeven dat je wilt overstappen. Amsterdam Energie regelt dan de overstap, ook met je huidige energiebedrijf.

Moet ik er iets voor veranderen in mijn huis?

Rolf: Nee hoor. Alle elektriciteit, of die nu uit kolencentrales komt of van windmolens, gaat via hetzelfde netwerk. Dus je meterkast en stopcontacten blijven hetzelfde. De hoeveelheid energie die jij gebruikt, wordt voor jou alleen ingekocht bij een andere, duurzame bron.

Waar staan die windmolens eigenlijk in de Amsterdamse haven?

Robin: De negen windmolens van Port of Amsterdam en Eneco staan naast het kunstenaarsdorp Ruigoord, in het meest westelijke deel van het Westpoort-gebied. Maar er zijn nog veel meer windmolens in de haven. Je kunt ze goed zien staan vanaf bijvoorbeeld de A’DAM Toren.

Hoeveel huishoudens voorzien jullie nu al van groene windenergie uit de haven?

Rolf: We zijn nét begonnen, begin 2018, en zitten nu op zo’n 450 klanten. We hebben stroom voor 4.000 huishoudens, dus er kunnen nog veel meer klanten bij. We richten ons op iedereen in Amsterdam en omstreken, dus ook Haarlem, de Zaanstreek en de Vechtstreek.

Klinkt duur, groene stroom. Betaal ik bij jullie meer?

Rolf: Integendeel, waarschijnlijk ben je zelfs goedkoper uit. Wij hebben een kleine organisatie, daardoor betaal je bij ons relatief weinig. Wij willen ook niet heel commercieel zijn. Wij geven geen cadeautjes om je binnen te halen of korting in de eerste drie maanden. Wij rekenen gewoon een lage prijs en doen een helder aanbod, zonder langlopende contracten. Je hebt bij ons maar één maand opzegtermijn. Overzichtelijk en eerlijk.

En wat nou als het niet waait?

Robin: We hebben ook nog duizenden vierkante meters dak in de haven, perfect voor zonnepanelen. Er liggen al heel wat panelen op en het aantal groeit hard. Ook daaraan draagt Port of Amsterdam actief bij. Dus als het niet waait, vallen we terug op zonne-energie.

En als óók de zon niet schijnt?

Robin: Dan hebben we een derde optie: energie uit biomassa. Die biomassa komt van groente-, fruit- en tuinafval. Die wordt óók verwerkt in de haven. We garanderen de bedrijven in de haven dus 100 procent duurzame, Amsterdamse energie.

Is Amsterdam Energie nog meer van plan?

Rolf: Er zijn nog veel te veel daken in Amsterdam waar alleen maar asfalt of grind op ligt. Dat kan anders en het móet ook anders. Wij willen bedrijven helpen om hier zonnepanelen op te leggen. Vaak willen bedrijven wel zonnepanelen, maar ze vinden het teveel gedoe of een te grote investering in één keer. Dat kunnen wij voor ze doen.

Waar kan ik jullie zonnedaken vinden?

Rolf: Kijk maar eens op het dak van Metrostation Reigersbos: daar liggen 315 zonnepanelen, en die voorzien huishoudens in de omgeving van stroom. Ook op het nieuwe The Student Hotel in de Wibautstraat liggen 226 zonnepanelen. Ditzelfde doen we voor verenigingen van eigenaren van de wat grotere gebouwen. Zij zijn qua omvang geschikt om stroomleverancier te worden voor hun buurt.

Zijn er in de haven nog meer van zulke projecten op komst?

Robin: Ja, we experimenteren met het gebruik van de haven als buffer voor grote pieken in stroomopwekking. Want ga maar na: als het hard waait, genereren windmolens enorm veel stroom. Goed nieuws zou je zeggen, maar het elektriciteitsnetwerk is gebouwd voor een bepaalde capaciteit. In de haven hebben we koelvriesinstallaties die qua verbruik gelijk staan aan duizenden gewone koelkasten. Als we die tijdens een piekmoment een graad omlaag zetten, kunnen we de druk op het netwerk verlichten en problemen voorkomen.

 

De haven kan dus een grote impact maken op het gebied van duurzame energie. We hebben windmolens, duizenden vierkante meters dak voor zonnepanelen én grote hoeveelheden gft-afval waarvan we stroom kunnen maken. We zijn in staat energie te bufferen en het stroomnet te balanceren. Zo denken we steeds verder na over manieren om samen met de stad en bedrijven een positieve impact te hebben.